- Details
- Parent Category: Artikler
- Category: Laktosefri zone
- Hits: 6659
Laktoseintolerance - Lakoste-malabsorbtion
Støt borgerforslaget for billigere laktosefri produkter:
https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-04682
Laktose intolerance kaldes også Lakose-malabsorption, ordet intolerance dækker ikke over en allergi, men en reduceret enzymproduktion, der tilsvarende giver en reduceret enzymaktivitet (laktase), med efterfølgende diarre.
Findes enzymet laktase kun i må mængder eller slet ikke, vil laktosen/mælkesukker passer uspalte/uomsat fra tyndtarmen og videre til tyktarmen, hvor laktosen ikke kan optages, men overgå til bakteriernes festmåltid og reaktionen i tyktarmen vil give oppustethed, kold sved, mavesmerter og diarré. (Kolik ligende smerter)
Symptomernes sværhedsgrad er ikke alene bestemt af mængden af laktose men også af patientens "følsomhed" overfor laktose. Nogle patienter tåler ikke et glas mælk svarende til 10 g laktose uden at få symptomer, i flere opgørelser viser at det drejer det sig om ca. 10% af patienterne, mens andre kan tåle 1 eller 2 glas mælk om dagen.
Symptomerne kan være forskellige men hvis du sammenligner med at du har fået et hårdt slag i mellemgulvet (Solar plexus) og tager den værste smerte og lader den blive ved mavesækken i en halv til hel time , så har du muligvis problemer med laktose.
Smerten kan så senere fortsætte og lægge sig i tyktarmen.. Her i familien mærkes den hele vejen fra højre side (omkring blindtarmen.. op og tværs over forbi solar plexus til venstreside og ned... ( |^| )
Laktose/mælkesukker er sammensat af to monosakkarider glukose og galaktose. Laktose findes naturligt i alle mælk og mælkeprodukter, uanset om mælken kommer fra ens mor, ko, kamel, hest, svin, får eller ged..
Syrnede mælkeprodukter tåles ofte bedre end andre mælkeprodukter, da de har et lavere indhold af laktose, samtidig mindskes man risikoen for symptomer ved at drikke mælken til et måltid, der består af flere fødeemner.
Lagret ost indeholder meget lidt laktose og kan ind imellem spises af den der har laktose-intolerance.
Norsk myseost eller anden myseost er fremstillet af ko- eller gedevalle, har et meget højt indhold af laktose.
Har man en laktose-intolerance, er det vigtigt at man tager hensyn tarmens sundhed, hvilket kan medfører minus mælk – og mælkeprodukter over en periode indtil tarmen er genoprettet.
Efterfølgende skal man nedsætte den daglige indtagelse af mælk og mælkeprodukter til den mængde, som ens krop kan tåle, hvilket varier fra person til person og fra aldersperiode til aldersperiode.
I Danmark har 3-6 procent af befolkningen laktose-malabsorption. Det ses blandt andet hos mennesker med anden etnisk baggrund end dansk, specielt fra Afrika og Østen.
I Danmark er lægerne elendige til at stille og finde diagnosen.. (Forvent et halvt til et helt år og mange gange først når DU SELV beder om at få det undersøgt.)
Lægerne ser det som en bagatel, da det jo "ikke er livsfarligt" men det kan sagtens slå dig så meget ud af du hverken kan gå på arbejde / eller i skole...
Enhver læge burde få så MANGE tæsk i deres mavesæk i flere måneder flere gange om dagen så de kan mærke hvordan det er for os der er laktose intolerante.
-
Min oplevelse kom efter en infektion (lægen troede først det var lungebetændelse).. herefter store mavesmerter og "lind" / tynd afføring..
Tabte over 10% af min i forvejen lave vægt (var før nederst på BMI listen.. ) og efter første oplevelse i en alder af 30 år .. startede lægerne med at "fede" mig op med youghurt, mælke, fed mad etc.. for at få min vægt op .. RESULTAT: Endnu flere smerter.
Blev behandlet med medicin (som indeholdte lactose) , smertestillende piller (= lactose), kosttilskud (MED MASSER af LACTOSE.) ... tak 2-3 måneder hjemme på sofaen med STORE smerter...
Tilliden til det danske sygehusvæsen = 0 (nul)
-
IT behandles bedre end mennesker.
- Details
- Parent Category: Artikler
- Category: Laktosefri zone
- Hits: 6738
Velkommen til Inoue's laktosefri zone
Her finder du lister over diverse produkter, hvilket indhold de har af laktose og gode råd og ide'er til opskrifter med laktosefri produkter.
I første omgang ligger der et lille regneark her med en liste over produkter og om de indeholder laktose.
(Ikke alle har mængde men blot et ja/nej om der er spor af laktose i produkterne.)
-
En lille opskrift på laktosefri is (Kræver is maskine) AKA : Laktosefri Stracciatella is (ish)
- 2 pasteuriserede æg (eller kog 10 sekunder inden brug.) - det er i ægge-skalden der kan være salmonella.
- 1 1/2 dl sukker
- 1 vanillestang
- 3 dl laktosefri piskefløde
- 2 dl laktosefri mælk (Anbefaler sødmælk)
- 150 gram meget mørk chokolade (80 / 85% = jo højere procent jo mindre sandsynligt er mængden af laktose.) - alternativt f.eks. Green-star laktosefri chokolade. (Evt. lidt ekstra senere til pynt.)
Fremgangsmåde:
- Pisk æg (2 stk.) og sukker (150g eller 1,5 dl.) til en god jævn æggesnaps. (Gerne i en skål så der senere er plads til flødeskum og mælk / chokolade senere.)
- I anden skål skær vanillestang og tag indhold ud som man normalt gør, tilsæt piskefløden og pisk til flødeskum.
- Nu tager du skålen (2) med flødeskum og vender den forsigtigt i din æggesnaps
- Tilsæt forsigtigt de 2 dl. mælk og vend det forsigtigt.
- Nu kan du tage din base og hælde i din is-maskine (På vores skal den have 35/40 minutter før den er let lind / fast, pas på den ikke får for meget for så kan den ikke fordele chokoladen, som vi kommer til nu.)
- Hak de 150 gram chokolade (Gerne lidt groft) og når punkt 5 er klar (lidt let fast is) kommes chokoladen i ismaskinen.
(Måske du skal stoppe din is-maskine og røre chokoladen lidt rundt) Kan afhænge af din is-maskine. - Find en bøtte eller andet der er lufttæt, hæld din is over (Inden den er helt frossen.) og sæt den i din fryser i mindst 1 time.
Ved servering tag den ud af fryser og lad den evt. stå lidt , server med flydende chokolade souce eller revet chokolade på toppen. :)
Et alternativ er den "besværlige" hvor du når i punkt 5 har en hældbar tynd / lind is, så kan du evt. lave et lille lag is.
Fremfor punkt 6 så skal du lave tempereret chokolade med lidt piskefløde i som du laver et tynd lag, så tyndt lag is, tyndt chokolade etc.. (Som en lasagne) for til sidst sætte den i fryseren. (Chokolade laget skal være "MEGET" tyndt da det fryser hurtigt og bliver til en ret solid masse som kan være svær at komme igennem hvis den bliver for tyk.